Ben je op zoek naar warme sloffen, maar heb je geen idee waar je op moet letten bij het kopen van warme sloffen? Wij zochten voor je uit welke merken de warmste sloffen maken, zodat jij deze winter geen koude voeten meer hebt. Al vele jaren zijn wij experts op het gebied van sloffen en hebben we de sloffen van verschillende merken mogen uitproberen. Omdat we zelf ook enorme koukleumen zijn weten we inmiddels erg goed wat wel en niet werkt om je voeten warm te krijgen, of dat dit nou s’nachts in bed is of overdag en s’avonds thuis. Wist je dat sommige mensen zelfs koude voeten in de zomer hebben, ook daarvoor hebben we de perfecte warme sloffen, waarvan je voeten wel warm worden, maar niet gaan zweten.
Je zou denken dat er niet één antwoord is op een vraag over wat de warmste sloffen zijn, toch is dit het geval. Heb je echt last van koude voeten, kies dan voor pantoffels van schapenvacht. Merken als UGG, Shepherd, Warmbat en Texelana zijn specialisten in het maken van warme sloffen van schapenvacht. Sloffen van schapenvacht zijn ideaal voor het warmhouden van je voeten door de isolerende en vochtregulerende eigenschappen van natuurlijk schapenwol. Omdat bij schapenvacht de natuurlijke structuur van schapenwol behouden blijft profiteer je optimaal van de eigenschappen van wol die schapen in de winter warm houden en in de zomer juist voor afkoeling zorgen.
Top 3 warme sloffen
Dit is onze persoonlijke top 3 van de meest warme sloffen die wij de afgelopen jaren getest hebben.
- Shepherd
100 % schapenvacht | Trendy | Zeer comfortabel en warm | Duurzaam - Warmbat Australia
100 % Australische Merino schapenvacht | Comfortabele zolen - Texelana
100 % schapenvacht | Stevige antislip zool | Comfortabel en warm
Waarom zijn sloffen van schapenvacht het warmst?
Schapenleer is een stuk soepeler dan rundleer, dat stugger, zwaarder en steviger is. Dit maakt schapenleer het perfecte leer voor sloffen. Naast het soepele van schapenleer, is uiteraard het belangrijkste voordeel dat de vacht warmte zeer goed vast kan houden. De structuur van het wolhaar op de schapenvacht zorgt dat er een luchtlaagje gecreëerd wordt die de warme lucht vasthoudt en vocht kan worden afgevoerd naar buiten. Omdat schapenwol vochtregulerend en ademend is gaan je voeten er niet van zweten. Wol heeft namelijk de natuurlijke eigenschap dat het tot dertig procent van het eigen gewicht aan vocht op kan nemen zonder nat of klam aan te voelen. Dit zorgt voor de perfecte combinatie van droge en warme voeten.
Het beste kan je met warme voeten in de pantoffels stappen. Hiervoor kan je het beste een stukje gaan lopen van tevoren of je voeten warm masseren. De voeten raken dan beter doorbloedt wat voor warmere voeten zorgt. De schapenvacht sloffen houden vervolgens optimaal de warmte vast van je voeten.
Wat is de warmste en meest comfortabele schapenwol voor sloffen?
Als je aan schapenwol denkt, dan denk je waarschijnlijk al snel aan kriebelende wollen sokken. Dit wil je uiteraard niet, dus hebben we gelukkig goed nieuws: Schapenvacht sloffen kriebelen niet. De meeste warme sloffen zijn gemaakt van merinowol, dit is een wol dat er om bekend staat dat het niet kriebelt, maar wel optimaal je lichaam warm houdt. Je kan de sloffen dan ook gerust met blote voeten dragen zonder dat het kriebelt. Het met blote voeten dragen van wollen sloffen wordt gezien als een goede manier om je voeten te verzorgen, omdat er een beetje lanoline in de wol zit die goed is voor je voeten.
Je ziet deze wol ook veel terug in thermokleding, wandelsokken en andere outdoorkleding. Nog een voordeel van merino wol is dat het geen nare geurtjes opneemt.
Is er een verschil tussen sloffen van schapenvacht en schapenwol?
Hoewel de termen schapenvacht en schapenwol regelmatig door elkaar worden gebruikt gaat het bij schapenvacht pantoffels over pantoffels waarbij de wol nog op de vacht zit. De wol is dus van een overleden schaap met vacht en al eraf gehaald (let op: De meeste topmerken hebben hier strenge diervriendelijke eisen aan verbonden).
Daarnaast heb je sloffen van schapenwol, waarbij het gaat om scheerwol. De wol is in dat geval van het schaap afgeschoren en verwerkt in de sloffen. Omdat ook deze sloffen van natuurlijk schapenwol zijn gemaakt, hebben ze dezelfde ademende eigenschappen. De sloffen van schapenvacht zijn echter iets warmer, omdat de wol op de natuurlijke manier blijft functioneren.
Waarom gaan mijn voeten zweten in warme sloffen?
Het is niet normaal dat je voeten zweten in warme sloffen. Dit heeft meestal te maken met het feit dat de sloffen van niet ademende materialen zijn gemaakt. Sommige mensen zweten van nature uiteraard sneller dan andere mensen, maar na een lange werkdag in je normale schoenen, wil je uiteraard vooral rust aan je voeten zonder dat ze oververhit en nat zijn van het zweten. Kies daarom altijd sloffen van ademende materialen als wol, leer en suede. Ga je voor synthetische materialen, textiel of fake fur, dan zal je merken dat je voeten de overtollige warmte niet kwijt kan en daardoor je voeten middels zweet weer proberen te koelen. Met bijvoorbeeld echte schapenwol heb je hier geen last van, omdat deze net als bij schapen zorgt voor een ademend geheel zodat schapen het warm in de winter hebben en koel in de zomer.
Welke maat warme pantoffels?
De juist maat is een belangrijke factor als je voor warme schapenvacht pantoffels kiest. Het is hierbij belangrijk dat de sloffen niet te strak om je voeten zitten, want dit zorgt voor een minder goede werking van de natuurlijke isolatie van het wol. Deze werkt namelijk optimaal als er een klein luchtlaagje ontstaat in de wol tussen het leer en de huid.
Het stukje extra ruimte is ook nodig omdat schapenleer iets kwetsbaarder is dan rundleer. Het zal dan ook eerder slijten of scheuren als er meer drukplekken zijn door te weinig ruimte. Volg dus bij aanschaf goed de maattabel op of lees de reviews van andere klanten, zodat je kan inschatten welke maat je nodig hebt. Mijn algemene ervaring met merken als Shepherd en Warmbat, is dat een maatje groter geen kwaad kan. Ook dan kan het zijn dat de sloffen in eerste instantie wat minder ruimte hebben aan de binnenkant, maar dat komt vaak omdat de wol nog een beetje wordt platgedrukt bij de eerste keren gebruik.