Schapenwol of schapenvacht, de verschillen

Schapenwol of Schapenvacht

Wat is het verschil tussen schapenvacht en schapenwol? Deze vraag krijgen we regelmatig en helaas gebruiken veel webshops deze termen ook nog weleens door elkaar. In het kort hebben sloffen van schapenvacht altijd schapenwol, maar zijn niet alle schapenwollen sloffen ook schapenvacht sloffen, vaak is er dan gebruik gemaakt van scheerwol.

Bij een schapenvacht pantoffel zit de wol nog vast aan de vacht van het schaap. De volledige vacht wordt dus samen met de wol van het (overleden) schaap afgehaald.

Als er bij een pantoffel zonder het bekende vachtje wordt gezegd dat deze van schapenwol is gemaakt, wordt er vaak bedoeld dat deze met scheerwol is gemaakt. De wol is dus van het levende schaap afgeschoren en vermaakt tot breiwol of wol vilt.

Is een pantoffel van schapenvacht warmer dan een wollen pantoffel?

Ja. Een schapenvacht pantoffel is warmer. De structuur van het wol blijft namelijk in tact zoals het de schapen in de natuur ook beschermd tegen de kou. Je hebt met een schapenvacht pantoffel dus optimaal profijt van de verwarmende en isolerende kenmerken van het schapenvacht.

Uiteraard zijn wollen pantoffels van scheerwol nog steeds prima sloffen om je voeten warm te houden. Ze hebben echter een andere structuur, waardoor ze minder optimaal profiteren van de voordelen van de natuurlijke schapenwol structuur.

Worden de schapen voor het maken van de schapenvacht pantoffels geslacht?

Het is goed om te weten dat de merken die op Sloffenwinkel.nl staan er strenge eisen op nahouden waar ze de schapenvacht vandaan halen. Merken als Warmbat, UGG, Shepherd en Texelana zijn erg transparant over waar ze hun schapenvacht vandaan halen. Ze moeten hierbij ook voldoen aan de strenge eisen die de EU hieraan stelt.

Zo worden er geen schapen geslacht voor de productie van schapenvacht pantoffels. Bij vrijwel alle merken is de schapenvacht een restproduct van schapen die geslacht worden voor het vlees of aan een natuurlijke dood zijn overleden.

Fotocredits: Julian Schiemann

Share this post